Ο Erdogan προκαλεί την Ελλάδα και καλεί την Ευρώπη σε διάλογο

Την ώρα που η Τουρκία με νέες παράνομες NAYTEX, που φτάνουν μέχρι τα έξι μίλια από το Καστελόριζο, προκαλεί ανοικτά την Ελλάδα, δοκιμάζοντας τα όρια και τις αντοχές της, ο Erdogan, μπροστά στο διεθνές τοπίο που αλλάζει από τις εκλογές στις ΗΠΑ και τις αντιδράσεις στην Γαλλία και άλλα κράτη εναντίον του, δηλώνει ότι το μέλλον της χώρας του ανήκει στην Ευρώπη επαναφέροντας στο τραπέζι τον διάλογο.

«Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις υποσχέσεις της, να μην μεροληπτεί σε βάρος μας ή τουλάχιστον να μην γίνει ένα εργαλείο για τη δημιουργία εχθροτήτων εναντίον της χώρας μας», είπε ο Erdogan, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του, μέσω βιντεοδιάσκεψης, στο συνέδριο του κόμματός του AKP.

«Δεν βλέπουμε τους εαυτούς μας οπουδήποτε παρά στην Ευρώπη. Σκοπεύουμε να χτίσουμε το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη», διαβεβαίωσε. «Θέλουμε μια ισχυρότερη συνεργασία με τους φίλους και συμμάχους μας», συνέχισε. «Πιστεύουμε ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με οποιαδήποτε χώρα ή θεσμό που δεν μπορεί να διευθετηθεί μέσω της πολιτικής, της διπλωματίας και του διαλόγου», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. Στην ίδια ομιλία, ο Erdogan είπε πως η Τουρκία θα ήθελε να «χρησιμοποιήσει ενεργά τις παλιές και στενές σχέσεις συμμαχίας με τις ΗΠΑ για να βρεθεί μια λύση στα περιφερειακά και διεθνή προβλήματα».

Ενώ ο Τούρκος πρόεδρος έλεγε αυτά, η Άγκυρα εξέδωσε το Σάββατο νέα NAYTEX για σεισμικές έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, με ισχύ μέχρι τα μεσάνυχτα της 29ης Νοεμβρίου. Η νέα περιοχή που δεσμεύεται φτάνει έως και έξι ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο, όπως μεταδίδει η Καθημερινή.

Ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε Navtex που χαρακτηρίζει «παράνομη» νέα Τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis σε θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου, αναφέροντας ότι ο μη εξουσιοδοτημένος σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε Navtex που αφορά σε «παράνομη δραστηριότητα» σε περιοχή που επικαλύπτει την Ελληνική υφαλοκρηπίδα. Επίσης, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει την «αποκλειστική αρμοδιότητα να εκδίδει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή».

Άμεση ήταν και η αντίδραση του ΥΠΕΞ που τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι «η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την προκλητική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex».

Αφήστε ένα Σχολιο