Γαλλία σε Τουρκία: Εγκαταλείψτε την επεκτατική συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο

Το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει το θέμα της Τουρκίας και ενδέχεται να την πιέσει «πολύ περισσότερο» και λόγω της «απαράδεκτης» συμπεριφοράς της στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, είπε ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας Franck Riester.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο France Inter, ο Γάλλος υπουργός κατήγγειλε τη στάση της Άγκυρας και τις προτροπές για μποϊκοτάζ των Γαλλικών προϊόντων σε ορισμένες μουσουλμανικές χώρες, με φόντο την αντιπαράθεση για τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.

«Η Τουρκία διαδραματίζει έναν καταδικαστέο ρόλο σε ό,τι αφορά την εργαλειοποίηση της ομιλίας του προέδρου της Δημοκρατίας ή τις θέσεις της Γαλλίας, προκειμένου να βλάψει τη Γαλλία και να βλάψει τις αξίες που πρεσβεύει η Γαλλία», είπε ο Γάλλος υπουργός.

«Ευχόμαστε η Τουρκία να αλλάξει, ευχόμαστε αυτή η συμπεριφορά να αλλάξει, αυτή η επεκτατική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο με αυτές τις έρευνες που πλήττουν την Κυπριακή και Ελληνική κυριαρχία».

Ο Franck Riester κάλεσε επίσης την Τουρκία «να σταματήσει αυτή τη συμπεριφορά κυρίως στη Βόρεια Αφρική με τις διακινήσεις όπλων» και να «σταματήσει να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό ζήτημα σε σχέση με την Ευρώπη». «Η Τουρκία είναι ένας σπουδαίος λαός, μια σπουδαία χώρα με την οποία επιθυμούμε να έχουμε διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις, όμως πρέπει να έχουμε έναν διάλογο αλήθειας, διότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», επισήμανε.

Αφήστε ένα Σχολιο