Lockdown μέχρι τις παραμονές Χριστουγέννων – Μη ρεαλιστική η άρση του την 1η Δεκεμβρίου

Το lockdown είναι πλέον σχεδόν βέβαιο πως θα παραταθεί και μετά την 1η Δεκεμβρίου στη χώρα, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία και οι αριθμοί κρουσμάτων, διασωληνωμένων και νεκρών δεν επιτρέπουν να ξεκινήσει συζήτηση για την άρση των μέτρων για τον coronavirus.

Ενδεικτικές είναι, εξάλλου, οι τοποθετήσεις τόσο από στελέχη της κυβέρνησης όσο και από τους ειδικούς, που μιλούν μόνο για τη μάχη περιορισμού της έξαρσης της πανδημίας. Μάλιστα από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια συζήτηση για το ζήτημα της άρσης του lockdown. Το μόνο ζητούμενο τώρα είναι η εξέλιξη της πανδημίας, ενώ το ζήτημα των μέτρων μετατίθεται για το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ανάλογα και με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

O Δεκέμβρης είναι εξαιρετικά πιθανό να βρει την Ελλάδα σε γενικό lockdown, παράθυρο το οποίο άφησε ανοιχτό την Παρασκευή και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η «1η Δεκέμβρη δεν είναι ρεαλιστικός στόχος» για την επαναφορά στην κανονικότητα, φέρνοντας πιο κοντά από ποτέ στον εγχώριο ορίζοντα την παράταση του γενικού απαγορευτικού.

«Ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας εντός του Δεκεμβρίου» διευκρίνισε ο κ. Πέτσας και προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα ξεδιπλώσει το σχέδιο επιστροφής της χώρας στην καθημερινότητα την επόμενη εβδομάδα.

Ο «οδικός χάρτης» ενόψει και των Χριστουγέννων περιλαμβάνει 3 σταθμούς: Πρώτος σταθμός η επανεκκίνηση της μαθησιακής διαδικασίας. Δεύτερος σταθμός το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και τρίτος και τελευταίος σταθμός η επιστροφή της εστίασης, αλλά με αυστηρές προδιαγραφές. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος αναμένεται να λειτουργήσουν μόνο με καθήμενους πελάτες, μέχρι 4 άτομα ανά τραπέζι και χωρίς να επιτρέπεται η αναπαραγωγή μουσικής, γεγονός που υποδηλώνει τον περιορισμό της διασκέδασης στις πρώτες βραδινές ώρες.

Παράλληλα, καθένα από τα βήματα θα λαμβάνει το «πράσινο φως» κατόπιν των εισηγήσεων των λοιμωξιολόγων, για αυτό και οι ειδικοί εκτιμούν πως είναι εξαιρετικά παράτολμο σε αυτή τη φάση να αντιστοιχίσουν τις ημερομηνίες του Δεκέμβρη με τους τρεις σταθμούς επαναφοράς στην κανονικότητα, αποσύροντας προσώρας από το τραπέζι της συζήτησης πιθανές ημερομηνίες.

Πόσο μάλλον -με φόντο και την ασφυκτική πίεση που δέχεται το ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη- αρκετοί επιστήμονες επανήλθαν στην απαίτηση για τη λήψη πιο σκληρών μέτρων, όπως ο καθηγητής Βατόπουλος, που περιέγραψε πως πρέπει να ληφθούν «μέτρα Κίνας», δηλαδή απόλυτο lockdown για 15 μέρες. Σχεδόν επιβεβλημένη χαρακτήρισε την παράταση της καραντίνας κατά μία τουλάχιστον εβδομάδα και ο καθηγητής Γενετικής, Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος είπε ότι η άρση των μέτρων θα γίνει αφού σταθεροποιηθούν οι αριθμοί των κρουσμάτων και φτάσουν περίπου στα 500.

Υπό αυτό το πρίσμα, «είναι πολύ λάθος να έχουμε στο μυαλό μας και να μετράμε αντίστροφα σε σχέση με τις ημέρες των Χριστουγέννων. Θέλω να θυμίσω στους συμπολίτες μας ότι το Πάσχα το κάναμε όλοι κλεισμένοι στα σπίτια μας», υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, επισφραγίζοντας το ενδεχόμενο άρσης του γενικού απαγορευτικού λίγο πριν τις ημέρες των γιορτών.

Αφήστε ένα Σχολιο