Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ: Είμαι έξω φρενών με τον διχαστικό λόγο του Τσίπρα

Την πολύ σημαντική Ελληνίδα Βυζαντινολόγο Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ φιλοξένησε το βράδυ της Δευτέρας ο ΑΝΤ1, με μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Στα 94 της χρόνια σήμερα η κ. Αρβελέρ, μίλησε για τα παιδικά της χρόνια και την ένταξή της στην αντίσταση, για το πώς βίωσε τα δύσκολα χρόνια της κατοχής και πώς απέφυγε τον θάνατο.

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ μίλησε για τις μακρόχρονες σπουδές της, τον μεγάλο έρωτα της ζωής της και την ανάδειξή της στη θέση της πρώτης γυναίκας πρύτανη στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Μια διαδικασία χρονοβόρα και γεμάτη δυσκολίες.

Η καταξιωμένη Βυζαντινολόγος εξήγησε επίσης τους ιδεολογικούς λόγους για τους οποίους είναι αριστερή και δεν δίστασε να ασκήσει και την κριτική της στον Αλέξη Τσίπρα. «Γεννήθηκα αριστερή και θα πεθάνω αριστερή. Πιστεύω σε μία καλύτερη διανομή του δημόσιου πλούτου. Καμία φορά είμαι έξω φρενών με τον διχαστικό λόγο του Τσίπρα, του ηγέτη της αριστεράς, με ενοχλεί».

Παρόλα αυτά αν και με αριστερές καταβολές υποστήριξε στις τελευταίες εκλογές τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. «Τον Κυριάκο Μητσοτάκη όχι μόνο τον στήριξα, αλλά κάτι παραπάνω. Νομίζω ότι είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει μεταρρυθμίσεις».

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στην εκπομπή για εκείνη αποκαλώντας την μία «παγκόσμια Ελληνίδα», που μέσα από την παρουσία της εξαίρει τον Ελληνισμό. Συγκεκριμένα είπε: «Η προσωπικότητα και το έργο της Ελένης δεν περιγράφεται σε λίγες γραμμές γιατί ανήκει σε εκείνους τους ανθρώπους που το έργο και η προσφορά γίνονται μέρος της ιστορίας, ενώ ταυτόχρονα τη γράφουν. Είναι μία οικουμενική Ελληνίδα, μια γυναίκα με Μικρασιατικές ρίζες που από τις γειτονιές του Βύρωνα αναδείχθηκε πρύτανης της Ευρώπης, μια επιστήμονας που κατέστησε το Βυζάντιο “αενάως παρόν” – όπως η ίδια λέει – και ο ανήσυχος άνθρωπος του πολιτισμού και της παιδείας που παραμένει τολμηρός παρατηρητής των εξελίξεων. Είμαι χαρούμενος που τη γνωρίζω προσωπικά και με τιμά με τη φιλία της. Με εμπνέει η περιπέτεια της ζωής της με τη συμμετοχή της στην Αντίσταση και με τη σταθερή της παρουσία στο μέτωπο της δημοκρατίας. Αναζητώ συχνά τις συμβουλές της. Η Αρβελέρ είναι μια αυτοκράτειρα των καιρών μας και οι Έλληνες της οφείλουμε ευχαριστίες, σεβασμό και αγάπη».

Αφήστε ένα Σχολιο