Μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου το Oruc Reis-Απέναντί του το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό

Μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου κινείται το Oruc Reis, μαζί με τα Τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις των Τουρκικών πλοίων.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης η Τουρκία ανακοίνωσε με νέα Navtex την συνέχιση των σεισμικών ερευνών του Oruc Reis σε περιοχή Ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια από το Καστελόριζο. Με δυτικό όριο τον 28ο μεσημβρινό, οι ερευνητικές εργασίες του Oruc Reis και των βοηθητικών του πλοίων Ataman και Cengiz Han που συνοδεύονται από πέντε Τουρκικά πολεμικά πλοία θα εξακολουθήσουν μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης 27 Οκτωβρίου.

Την ημέρα εκείνη θα συμπληρώνονται 15 ημέρες συνεχούς περιπλάνησης του Oruc Reis ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο, όπου το Τουρκικό ερευνητικό με απλωμένα καλώδια περίπου 5 χιλιομέτρων, έχει ανακοινώσει ότι πραγματοποιεί δισδιάστατες σεισμικές εργασίες.

Οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε ύψιστη ετοιμότητα, ειδικά στην περιοχή του Καστελλόριζου όπου το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις του Oruc Reis έχοντας οδηγίες να μην επιτρέψει καμία κίνηση του Τουρκικού στολίσκου εντός της ζώνης των 6 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Μεγίστης

Η Ελλάδα από την πλευρά της εξέδωσε αντι-Navtex, από τον σταθμό της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο, ως απάντηση στη νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας για έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο.

Η Ελληνική Navtex τονίζει ότι η Τουρκική δραστηριότητα» είναι «παράνομη» διότι η περιοχή που εκτείνεται «επικαλύπτει την Ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Αφήστε ένα Σχολιο