Στην Ελλάδα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Sergey Lavrov

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergey Lavrov έρχεται στην Αθήνα στις 26 Οκτωβρίου και η χρονική συγκυρία της επίσκεψης του μόνο τυχαία δεν είναι. Μετά την ανακοίνωση της Ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα ότι η Μόσχα αναγνωρίζει το νόμιμο κατά το Διεθνές Δίκαιο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, ήρθε και η είδηση της επίσκεψης του Ρώσου ΥΠΕΞ.

Η ένταση που επικρατεί στο μέτωπο των Ελληνοτουρκικών σχέσεων προσθέτει στην επίσκεψη αυτή επιπλέον βαρύτητα. Η κίνηση της Μόσχας, εξάλλου, δεν είναι καθόλου άσχετη με τα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή μας. Η ανακοίνωση για τα Ελληνικά χωρικά ύδατα και η επίσκεψη Lavrov εντάσσονται μεν στο στενό πλαίσιο των διμερών σχέσεων, αλλά ταυτόχρονα είναι και ένα έμμεσο, πλην σαφές μήνυμα, προς τον Erdogan.

Είναι ορατό πως ναι μεν Ρωσία και Τουρκία έχουν έλθει κοντά, αλλά ταυτόχρονα οι σχέσεις τους είναι δύσκολες. Κι αυτό, επειδή τα συμφέροντα των δύο κρατών είναι αντικρουόμενα σε όλα τα τοπικά μέτωπα, στη Συρία, στη Λιβύη και στον Καύκασο.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε συνέντευξη του σε Ρωσικό ραδιόφωνο, ο Sergey Lavrov δήλωσε ότι η Ρωσία «ποτέ δεν θεωρούσε την Τουρκία στρατηγικό σύμμαχό της, αλλά στρατηγικό εταίρο, μια σχέση δηλαδή που έχει στρατηγική σημασία σε πολλά σημεία».

Διαβάστε: Αιφνίδια αναβολή της επίσκεψη των Ρώσων υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας στην Τουρκία

Αφήστε ένα Σχολιο