Η ραθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνει ακόμη πιο προκλητικό τον Erdogan

Η ραθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περάσει από τα λόγια στα έργα και σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, φάνηκε να λειτούργησε ως αέρας στα πανιά της Άγκυρας. Ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε ήδη το στίγμα της στάσης που θα κρατήσει. Ο Erdogan δεν πρόκειται να αλλάξει γι αυτό και επανήλθε ακόμη πιο προκλητικός, επιδιώκοντας νέα κλιμάκωση, την ευθύνη για την οποία θα επιχειρήσει να φορτώσει στην Ελλάδα.

Ενδεικτικό των προθέσεών του είναι το γεγονός ότι επανήλθε με τρεις Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Η Άγκυρα, δείχνοντας ότι επιμένει στην ισχύ των όπλων ανακοίνωσε τις τρεις νέες Navtex για ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο (22-23 Οκτωβρίου) και στο Αιγαίο (19-20 Οκτωβρίου και 19-21 Οκτωβρίου). Η πρώτη άσκηση θα γίνει κοντά στην Αττάλεια και οι άλλες δύο ανάμεσα στην Ίμβρο και την Χερσόνησο της Καλλίπολης.

Οι ασκήσεις έχουν προγραμματιστεί να γίνουν μακριά από την περιοχή όπου βρίσκεται το Oruc Reis και αφορούν κυρίως παράκτιες περιοχές. Σημειώνεται ότι η μια εξ’ αυτών δεσμεύει συγκεκριμένη περιοχή δυτικά της Σαμοθράκης και νότια του Έβρου. Με τις ασκήσεις αυτές όμως, αν συνυπολογίσει κανείς και τα πολεμικά που συνοδεύουν το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος, ο Erdogan στέλνει και πάλι μεγάλο μέρος του Τουρκικού στόλου στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι στη Σύνοδο Κορυφής, υπήρξε καταδίκη της Τουρκικής προκλητικότητας αλλά σε ήπιους τόνους, μετά από εντάσεις της Γερμανίας στο να αποφασιστούν κυρώσεις.

Μάλιστα το ζήτημα της Τουρκίας, δεν ήταν καν στην ημερήσια διάταξη της συνόδου και συζητήθηκε μετά από αίτημα της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ συμπεριλήφθηκε και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εκεί εκφράστηκε η έντονη αποδοκιμασία τους σχετικά με τις «μονομερείς και προκλητικές» ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι 27 ηγέτες των κρατών – μελών εξέτασαν το ενδεχόμενο του εμπάργκο όπλων προς την Άγκυρα, το οποίο πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά τίποτα τέτοιο δεν εκφράστηκε γραπτώς στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων. Οι ενδεχόμενες χειροπιαστές κυρώσεις παραπέμπονται για τον Δεκέμβριο.

Με τούτα και με κείνα, ο Erdogan συνεχίζει να τραβάει το σκοινί, σε μία προσπάθεια να κρατήσει ζωντανό το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας. Μεταξύ άλλων, προκαλεί την τύχη του και με τις ΗΠΑ οι οποίες εξέφρασαν την ενόχλησή τους για την εκτόξευση των S-400, Η ενεργοποίηση των Ρωσικών πυραύλων μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον.

Αφήστε ένα Σχολιο