Διπλωματική μάχη Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες για τις Τουρκικές προκλήσεις

Μεγάλη διπλωματική μάχη έδωσε στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με σημείο αιχμής τις Τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες δεν ήταν καν στην ατζέντα των συζητήσεων αρχικά, με την Γερμανία κυρίως να κάνει οτιδήποτε περνάει από το χέρι της για να μην ενοχληθεί η Τουρκία.

Την έντονη αποδοκιμασία τους στις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασαν τελικά οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως αποτυπώθηκε και στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στις Βρυξέλλες. Το ζήτημα της Τουρκίας, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, δεν επρόκειτο καν να συζητηθεί, αλλά τελικά αυτό έγινε χάρη στις Ελληνικές και Κυπριακές προσπάθειες. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, η καταληκτική ημερομηνία για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία είναι ο Δεκέμβριος, ενώ αποκάλυψε ότι έθεσε θέμα εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Άγκυρα, ως έμπρακτη κίνηση Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

«Υπενθύμισα ότι σε προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με Τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, υπήρξαν αποφάσεις σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Η καλύτερη έκφραση Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία. Έθιξα το θέμα στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο. Νομίζω ότι η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή. Θύμισα ότι άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή οικογένεια πήραν απόφαση να μην πουλήσουν αεροσκάφη στην Τουρκία, όπως οι ΗΠΑ», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, είπε ότι πολλές χώρες αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα από το γεγονός ότι το Oruc Reis ξαναβγήκε στην Α. Μεσόγειο. «Δεν θέλω να πιστεύω ότι θα φτάσουμε να αναγκαστούμε να πάρουμε μέτρα τον Δεκέμβριο, αλλά η Ευρώπη δεν θα διστάσει να πάρει μέτρα και αυτά θα είναι επώδυνα», είπε ο πρωθυπουργός. Τον Δεκέμβριο θα είμαστε πιο συγκεκριμένοι και η Ευρώπη θα είναι πιο συγκεκριμένοι, σημείωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ερωτηθείς τέλος για τα 12 ναυτικά μίλα είπε ότι, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια και είναι γνωστό γιατί δεν έχει γίνει ακόμη.

Το ζήτημα της Τουρκίας συμπεριελήφθη στο κείμενο των Συμπερασμάτων της Συνόδου, όπου ειδικότερα αναφέρεται:

«To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020».

Αφήστε ένα Σχολιο