Handelsblatt: Η Ελλάδα κερδίζει επενδυτές παρά την πανδημία

«Η Microsoft επενδύει ένα δισεκατομμύριο δολάρια στην Ελλάδα για την κατασκευή κέντρων cloud», γράφει η Γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, κάνοντας μία αποτίμηση της πρόσφατης επίσκεψης του προέδρου της εταιρείας, Brad Smith, στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος της Microsoft, Brad Smith, ήρθε στην Αθήνα για να ανακοινώσει τα σχέδιά του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τον υποδέχεται μπροστά από το πιο όμορφο τοπίο της χώρας, την Ακρόπολη.

«Σε τελική ανάλυση πρόκειται για μια σημαντική επένδυση: η Microsoft κατασκευάζει τρία κέντρα δεδομένων στην Αθήνα έναντι περίπου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Η Ελλάδα γίνεται συνεπώς η 8η χώρα της Ε.Ε. που επιλέγεται από τη Microsoft Azure για την μεταφορά και αποθήκευση δεδομένων του Cloud και η 27η σε όλο τον κόσμο… Η εταιρεία θα παρέχει επίσης ψηφιακές δυνατότητες σε 100.000 υπαλλήλους και μαθητές του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα τα επόμενα πέντε χρόνια».

«Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στην οποία η Microsoft δημιουργεί κέντρα δεδομένων», επισημαίνει ο Αλέξης Πατέλης, προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Αυτή ήταν μια ψήφος εμπιστοσύνης στην ατζέντα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης», σημειώνει η Handelsblatt. «Η χώρα που έχει περάσει οικονομική κρίση δεν χρειάζεται πλέον τίποτα πιο σημαντικό από τις επενδύσεις. Μεταξύ των ετών 2008 -2016, η Ελλάδα απώλεσε ένα 26% του ΑΕΠ. Τα έσοδα μειώθηκαν κατά το ένα τρίτο, ο ιδιωτικός πλούτος μειώθηκε κατά 40%. Το 2019, οι επενδύσεις ανήλθαν μόλις στο 11% του ΑΕΠ. Πριν από την κρίση ήταν 26%, στη δεκαετία του 1970 ήταν από 30 έως 40%. Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι λίγο πάνω από 20%», σχολιάζει το δημοσίευμα και προσθέτει:

«Ο πρόεδρος της Microsoft, δήλωσε ότι η Ελλάδα «αναδύθηκε από την κρίση με νέα δύναμη». Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η εταιρεία του επενδύει στη χώρα».

«Δεν το κάνουμε σε κάθε χώρα και δεν ήταν μία εύκολη απόφαση για εμάς», υποστήριξε ο κ.Smith. Ο ίδιος τόνισε ότι η επιτυχής διαχείριση της κρίσης της πανδημίας της νόσου Covid- 19 από την Ελληνική κυβέρνηση δεν πέρασε απαρατήρητη.

Η Microsoft δεν είναι η μόνη εταιρεία πληροφορικής που απευθύνεται στην Ελλάδα. Γερμανοί πάροχοι υπηρεσιών λογισμικού ανακαλύπτουν επίσης τη χώρα μας. Ένας από τους πιο δημοφιλείς Ελληνικούς προορισμούς είναι η πόλη των Ιωαννίνων στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Ελλάδας. Μετά την P&I AG που εδρεύει στη Βιζμπάντεν και την Prodyna SE, η «Teamviewer» από το Γκέτινγκεν, κορυφαίος παγκόσμιος πάροχος λύσεων απομακρυσμένης σύνδεσης, άνοιξε επίσης έναν ιστότοπο ανάπτυξης στα Ιωάννινα στις αρχές του έτους.

Ο προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του Κ. Μητσοτάκη, αναμένει περαιτέρω επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας. Το Amazon Web Services πρόκειται να ανοίξει υποκατάστημα στην Αθήνα.

Ακόμα κι αν ο όγκος των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα είναι ακόμα χαμηλός, η ποιότητα είναι σωστή: Τα τελευταία τρία χρόνια, το 15% αφορά τον τομέα της Πληροφορικής. Η Ελλάδα λοιπόν δεν είναι πολύ κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο του 19%.

Επιπλέον, η εταιρεία συμβούλων Ernst & Young Greece (EY) βεβαιώνει ότι η χώρα έχει βελτιώσει τις επενδυτικές συνθήκες στη «Μελέτη Ελκυστικότητας του 2020».

«Τα δύο τρίτα των επιχειρηματιών που ερωτήθηκαν στη σχετική έρευνα αναφέρουν την πολιτική σταθερότητα της χώρας μετά την εκλογή της συντηρητικής κυβέρνησης τον Ιούλιο του 2019, ως ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα», σημειώνει το δημοσίευμα και προσθέτει: «Επτά στους δέκα επιχειρηματίες που ερωτήθηκαν αναμένουν ότι οι επενδυτικές συνθήκες στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να βελτιώνονται τα επόμενα τρία χρόνια».

Αφήστε ένα Σχολιο