Αποκαταστάθηκε η ιστορική οικία του Παύλου Μελά στην Κηφισιά

Παραμονή της συμπλήρωσης 116 ετών από το θάνατο του Παύλου Μελά θα πραγματοποιηθεί τελετή για την αποκατάσταση της οικίας του εθνικού ήρωα, στην Κηφισιά.

Η τελετή, που διοργανώνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα γίνει σήμερα στις 20:30, το βράδυ. Η οικία του Παύλου Μελά, που πλέον έχει αποκατασταθεί, έχει μεταβιβαστεί στην κυριότητα του υπουργείου Εθνικής Αμύνης ύστερα από δωρεά που έκανε η κ. Ναταλία Ιωαννίδου.

Στην τελετή θα παραβρεθούν η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αλλά και εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

«Η οικία Μελά κομμάτι από τη ζωή ενός σπουδαίου Έλληνα και μακεδονομάχου, που θυσιάστηκε στα 34 του χρόνια, θα παραδοθεί στη Σχολή Ευελπίδων στις 14 Οκτωβρίου. Είναι η ημέρα που συμπληρώνονται 116 χρόνια από το θάνατό του στη Σιάτιστα, από πυρά οθωμανικού αποσπάσματος, αν και παραμένουν αδιευκρίνιστες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πέθανε», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Σύμφωνα με την παλαιότερη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η οικία «ήταν η εξοχική κατοικία της οικογένειας Μελά στην Κηφισιά, που αποτελούσε δημοφιλές παραθεριστικό κέντρο της μεγαλοαστικής κοινωνίας των Αθηνών, τον 19ο αιώνα. Φιλοξένησε από το 1895 -τα τελευταία εννέα χρόνια της ζωή του- τον Παύλο Μελά, τη σύζυγό του Ναταλία –το γένος Δραγούμη- και τα δύο παιδιά τους, τον Μιχαήλ και τη Ζωή -μητέρα της κ. Ναταλίας Ιωαννίδη.

«Τα σχέδια της εξοχικής κατοικίας είχε κάνει ο ίδιος ο Παύλος Μελάς γράφοντας επάνω τους και ποιος θα έμενε σε κάθε δωμάτιο. Τον Αύγουστο 1904, με παρέμβασή του πρωθυπουργού Γεώργιου Θεοτόκη, ο Παύλος Μελάς διορίστηκε αρχηγός των σωμάτων που δρούσαν στην περιοχή του Μοναστηρίου και της Καστοριάς. Αναχώρησε από αυτό το σπίτι, με πάσα μυστικότητα, αποχαιρετώντας μόνο τα παιδιά του. Ήταν βέβαιος ότι δεν θα επέστρεφε» συμπληρώνει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια, οι πρώτες ενέργειες για την αποκατάσταση της οικίας του Παύλου Μελά έγιναν τον Αύγουστο του 2019 και οι διαδικασίες άρχισαν από τον Φεβρουάριο. Για την ολοκλήρωση του έργου υπήρξε συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών και Πολιτισμού & Αθλητισμού ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η επικαιροποιημένη μελέτη αποκαταστάσεως από την ομάδα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Δράμας «Κύκλωψ», που κάλυψε με χορηγία της το κόστος των εργασιών αποκαταστάσεως του μνημείου.

Αφήστε ένα Σχολιο