Pompeo και τρεις πρωθυπουργοί στην Ελλάδα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Τριήμερο υψηλών διπλωματικών επαφών αυτό που ξεκινά σήμερα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στο τέλος της εβδομάδας. Σήμερα έρχεται στη χώρα μας ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo, με την κυβέρνηση να δίνει μεγάλη σημασία στη συγκεκριμένη επίσκεψη, ενώ την Τετάρτη, τρεις Ευρωπαίοι πρωθυπουργοί θα βρεθούν στην Αθήνα, ένα 24ωρο πριν από τη σύναξη των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για τον καγκελάριο της Αυστρίας Sebastian Kurz, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Mark Rutte και την πρωθυπουργό της Δανίας Mette Frederiksen.

Τουρκικές προκλήσεις, μεταναστευτικό και ενίσχυση των διακρατικών σχέσεων -με ξεχωριστή βαρύτητα αυτές με τις ΗΠΑ- είναι τα τρία θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συγκεκριμένες επαφές και ενώ προ των πυλών βρίσκεται η έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, ως συνέχεια της επιχειρούμενης αποκλιμάκωσης της έντασης σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Αυστρία, Ολλανδία και Δανία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχουν συναντίληψη με την Ελλάδα σε κάποια σημεία των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετανάστευση και το άσυλο, ενώ το γεγονός ότι θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό παραμονές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Και αυτό δεδομένου ότι η κυβέρνηση διαμηνύει πως θα διατηρήσει την πίεση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, επιδιώκοντας την ύπαρξη ενός καταλόγου επιλογών όπου θα περιγράφονται τα μέτρα και οι κυρώσεις της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας, σε περίπτωση που επιμείνει σε μονομερείς ενέργειες. Οι επιλογές, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, πρέπει να είναι έτοιμες και να βρίσκονται στο τραπέζι σε περίπτωση που χρειαστεί να ενεργοποιηθούν.

Όσον αφορά την επίσκεψη Pompeo, κατά την Ελληνική πλευρά, «σηματοδοτεί τη στήριξη και αναγνώριση της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στα Βαλκάνια και τις εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ».

Η επίσκεψη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποτελεί μήνυμα με ευρύτερους αποδέκτες και υπογραμμίζει τη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, η οποία επισφραγίστηκε και με την ανανέωση της διευρυμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του State Department για την επίσκεψη του κ.Pompeo, «η ανανέωση της κοινής δέσμευσης των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα βρεθεί στο επίκεντρο της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα», ο οποίος θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη, όπου θα υπογράψει διμερή συμφωνία για την επιστήμη και την τεχνολογία. Ακολούθως, θα συμμετάσχει με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κλάδου της ενέργειας σε μια συζήτηση που θα υπογραμμίσει, σύμφωνα με την Αμερικανική πλευρά, τη σημασία της ενεργειακής διαφοροποίησης και των έργων υποδομής που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον της Αμερικανικής πλευράς για επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα, γεγονός που θα επισφραγιστεί και με την παρουσία του επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας στη συμπρωτεύουσα.

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός υπουργός θα μεταβεί στην Κρήτη, όπου θα φιλοξενηθεί στο σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραθέσει δείπνο προς τιμήν του το βράδυ. Την Τρίτη οι δύο άνδρες θα επισκεφθούν τη Σούδα. Στις συνομιλίες των αντιπροσωπειών που θα ακολουθήσουν, θα λάβουν επίσης μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Αφήστε ένα Σχολιο