Σφοδρή αντίδραση της Αθήνας για την Τουρκική πρόκληση στο Καστελόριζο

Την έντονη αντίδραση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η δολιοφθορά της μεγάλης Ελληνικής σημαίας στο Καστελόριζο από Τούρκους εθνικές το Σάββατο.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη προσβολή της Ελληνικής σημαίας στο Καστελόριζο. Τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες αποσκοπούν να δυναμιτίσουν τις προοπτικές αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δυο χωρών. Αναμένουμε από τις Τουρκικές αρχές την άμεση καταδίκη και διερεύνηση του περιστατικού, ώστε οι υπαίτιοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Το πρωί του Σαββάτου ομάδα Τούρκων εθνικιστών προχώρησαν σε προκλητική δολιοφθορά στο Καστελόριζο, με ρίψη κόκκινης μπογιάς επάνω στη μεγάλη Ελληνική σημαία που είναι ζωγραφισμένη στον βράχο του νησιού και διακρίνεται από τα απέναντι Τουρκικά παράλια. Όπως ανέφερε ο Τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός KARAR TV, που έδωσε στη δημοσιότητα το επίμαχο βίντεο, με πλάνα από drone με τη δολιοφθορά στην Ελληνική σημαία, «μετά το κάψιμο της Τουρκικής σημαίας σε διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη στην Ελλάδα, μια πολιτική ομάδα Τούρκων Μηχανικών έβαψε την τεράστια Ελληνική σημαία στο νησί Καστελόριζο με κόκκινο χρώμα».

Οι αρχές εκτιμούν πως το συγκεκριμένο drone είναι αυτό που νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πέταξε πάνω από το Καστελόριζο, φέροντας ηχείο απ’ όπου ακούγονταν ο Τουρκικός εθνικός ύμνος και οθωμανικά εμβατήρια, αναστατώνοντας τη μικρή κοινωνία του νησιού. Ωστόσο διερευνάται με ποιον τρόπο έγινε η δολιοφθορά στην Ελληνική σημαία.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, και όσο η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν στο ζενίθ, Τουρκικά ΜΜΕ – ακολουθώντας πιστά τη γραμμή της Άγκυρας για το Καστελόριζο- είχαν στοχοποιήσει το μικρό νησί. Δημοσιογραφικές αποστολές μάλιστα, από μεγάλα Τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα βρίσκονταν στο Κας, στα Τουρκικά παράλια απέναντι από το Καστελόριζο και με συνεχείς ανταποκρίσεις και ζωντανές συνδέσεις επιχειρούσαν να μεταφέρουν στην Τουρκική κοινή γνώμη, κλίμα απειλής από την Ελλάδα, παρουσιάζοντας το νησί ως … «ξεκομμένο βράχο» που η χώρα μας παράνομα έχει στρατιωτικοποιήσει για να βάλει «χέρι» στη «Γαλάζια Πατρίδα».

Το περιστατικό με το κάψιμο της Τουρκικής σημαίας στη Θεσσαλονίκη, στις 25 Ιουλίου στη διάρκεια διαμαρτυρίας για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας που εξέδωσε ανακοίνωση σε υβριστικό και απειλητικό ύφος.

Αφήστε ένα Σχολιο