Πόσο απέχουμε από τον «κόκκινο συναγερμό»-Οι τρεις παράγοντες που κρίνουν το lockdown

Πόσο απέχουμε από τον «κόκκινο συναγερμό». Πιο κρίσιμο από κάθε άλλο θεωρείται το δεκαήμερο που διανύουμε με τους ειδικούς να τονίζουν ξανά και ξανά πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Άλλωστε όπως δήλωσε και στην καθιερωμένη ενημέρωση ο καθηγητής Γκίγκας Μαγιορκίνης, ο coronavirus είναι εδώ και είναι τόσο επικίνδυνος όσο στο πρώτο κύμα.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση προσπαθεί, ανακοινώνοντας συνεχώς μέτρα, να βάλει φραγμούς σε όσους συνωστίζονται στις πλατείες, ενώ όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός όλο το βάρος πέφτει πλέον στους πολίτες, καθώς μόνο η αυτοπροστασία μπορεί να μειώσει την διασπορά του ιού. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν οι ειδικοί, αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα για τον coronavirus, η εικόνα της πανδημίας μπορεί να αλλάξει δραματικά και τα ημερήσια κρούσματα να εκτοξευθούν.

Τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν αν θα ληφθούν περισσότερα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, μεταξύ αυτών και ένα ενδεχόμενο lockdown, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη. Αυτοί είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, ο αριθμός των νοσηλευομένων και ο αριθμός των διασωληνωμένων, σύμφωνα με τα όσα είπε η κ. Παγώνη.

Έτσι, αν και οι ΜΕΘ δέχονται πίεση και ο μέσος όρος των ασθενών που καταλήγουν εκεί έχει φτάσει τους 5 ανά ημέρα, ωστόσο υπάρχει χειρότερο σενάριο σύμφωνα με τους ειδικούς.

Αναφερόμενη στο κακό σενάριο η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπεία Α. Κοτανίδου τόνισε ότι τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα αν «από όλα τα μικροβιολογικά εργαστήρια που κάνουν το τεστ PCR για τον coronavirus, δούμε ένα ποσοστό αύξησης των κρουσμάτων, αν δηλαδή τα κρούσματα καθημερινά είναι πάνω από 500 για τουλάχιστον τρεις ημέρες. Σε αυτή την περίπτωση θα αρχίσουμε να ανησυχούμε».

Η καθηγήτρια Α. Κοτανίδου θεωρεί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή κομβικής σημασίας τη χρήση μάσκας και την αποφυγή του συγχρωτισμού για τον περιορισμό της διασποράς και τονίζει: «Οι πιο μεγάλοι άνθρωποι είναι οι πιο συμμορφωμένοι αυτή τη στιγμή, κάθονται στα σπίτια τους. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα κρούσματα που βλέπαμε τις πρώτες μέρες αυτού του δεύτερου κύματος ήταν νέα άτομα. Αυτά τα νέα άτομα πήγαν στα σπίτια τους και κόλλησαν τους πιο μεγάλους. Έτσι αρχίσαμε να βλέπουμε τελευταία στο νοσοκομείο και πιο μεγάλους ανθρώπους με covid-19».

Την ίδια ώρα η επέλαση του coronavirus στην Αττική έβγαλε στο δρόμο τα συνεργεία του ΕΟΔΥ, καθώς ειδικά κλιμάκια πραγματοποίησαν μαζικά και γρήγορα τεστ στους πολίτες των περιοχών που βρίσκονται στο κόκκινο με στόχο να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης. Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του επισήμανε πως υπάρχουν 900 ενεργά κρούσματα στα επτά διαμερίσματα του δήμου Αθηναίων, τονίζοντας ότι οι κινητές μονάδες βρίσκονται στο κέντρο της πόλης «ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε το επιδημιολογικό βάρος σε ό,τι έχει να κάνει με ευάλωτες ομάδες και σε ό,τι έχει να κάνει με τους συμπολίτες μας». «Θα μεριμνήσουμε ώστε αυτό να μπορέσει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των μέτρων που παίρνουμε για την Αττική», προσέθεσε.

Οι κινητές μονάδες που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα στις «κόκκινες» περιοχές θα συνεχίσουν και τις επόμενες ημέρες τα rapid tests με στόχο την γρήγορη και αποτελεσματική διάγνωση.

Διαβάστε ακόμη: Κρίσιμο διάστημα για lockdown στην Αττική το επόμενο 10μερο

Αφήστε ένα Σχολιο